back arrow חזרה לקורסים

CFO חיצוני, לא מילה גסה

  • מאת: צליל דג'אווי (Tslil Djaoui)
  • דצמ 28, 2022
  • |
  • 3 min.

אחת הסיבות הרווחות לכישלון של סטארטאפים, כולל כאלה שמבוססים על רעיון מצוין עם פוטנציאל למוצר שרבים אכן זקוקים לו, היא ניהול לא נכון של הכסף. ליתר דיוק תכנון לקוי וקצב שריפת מזומנים גבוה מדי ביחס למשאבים הקיימים ולאפשרויות גיוס ההון. CFO חיצוני ממזער את הסיכון להתרחשות מצבים כאלה, ומסייע לחברות בשלבים הראשוניים שלהן להבשיל ולהצליח. איך הוא עושה את זה? מהם תחומי האחריות שלו? איך לבחור את היקף הפעילות האופטימלי? ובאילו מקרים ממש לא כדאי לוותר על איש מקצוע מנוסה בעמדת סמנכ"ל הכספים? כל התשובות לפניכם.

זיהוי מוקשים והבטחת קבלת החלטות מיטבית

את מהות התועלת שמספק CFO חיצוני לסטארטאפ אפשר לסכם בשני האלמנטים הנ"ל: במציאות שבה בסטארט-אפ עצמו אין אדם בעל בקיאות כלכלית מקיפה באמת, וגם אין גורם אחד מוגדר שתחום האחריות שלו הוא הפן הפיננסי, חלק גדול מההחלטות שמתקבלות בחברה לא מבוססות על מידע חיוני, ובוודאי שלא על כל הנתונים הרלוונטיים. מכשול נוסף שמונע החלטות מיטביות הוא הסתמכות על נתונים שאינם עדכניים מספיק.

למעשה ללא איש מקצוע (או אשת מקצוע כמובן) עם בקיאות פיננסית, הסיכוי לעלות על מוקשים גבוה מאוד לדוגמא, Burn Rate שלא תואם את הסכום שבקופת החברה, פתרונות מימון יקרים יתר על המידה, יציאה לגיוס הון באיחור וישנן עוד תקלות אפשריות – שכל אחת מהן עלולה להוביל לקריסת הסטארט אפ.

לעומת זאת כשיש CFO, גם אם לא במשרה מלאה אלא במתכונת של Outsourcing, הוא יגיע לכל הישיבות שבהן עוסקים גם בהיבטים הכלכליים של הפעילות, ויספק את אותן תובנות יקרות ערך שיבטיחו החלטות נכונות.

בקרה תקציבית הדוקה ותמונת מצב מדויקת בכל נקודת זמן

תרומה חשובה נוספת של CFO חיצוני לסטארטאפים היא בניית תקציב מאוזן – כזה שמאפשר מצד אחד פעילות שוטפת נרחבת ככל האפשר ומצד שני מספק אורך נשימה לעתיד, עד להבשלת התנאים לגיוס כספים נוסף. לאחר מכן בא לידי ביטוי עוד תחום אחריות של ה-CFO, בקרה תקציבית שוטפת על-מנת לוודא שנשמרים הגבולות שנקבעו וכי מסגרת התקציב לא נפרצת (מצב שעלול להתרחש גם באופן לא מודע כשאין מעקב צמוד אחרי כל מרכיבי ההוצאות).

הבקרה ההדוקה מאפשרת ל-CFO לספק בכל נקודת זמן תמונת מצב מפורטת ובעיקר עדכנית, כך שבעלי הסטארטאפ יהיו מודעים למצב האמיתי ולא יופתעו בשלב מאוחר כשכבר יהיה קשה, ובעיקר יקר, לתקן טעויות.

תמיכה בגיוסי הון ומתן מענה למשקיעים מכל הסוגים

גיוס הון הוא אירוע דרמטי בחיי סטארטאפ. במקרים רבים ההבדל בין תהליך מוצלח לבין כישלון הוא גם ההבדל בין הרחבת הפעילות לבין צמצום משמעותי מאוד ואולי אף יציאה מהשוק. בהתאם, לקראת יציאה לתהליך גיוס כספים מתעצמת החשיבות של CFO חיצוני.

החלק של סמנכ"ל הכספים החיצוני, שמבחינת המחויבות (וגם המשקיעים) מהווה חלק בלתי נפרד מהסטארטאפ, כולל מעורבות פעילה במיוחד בגיבוש התוכנית העסקית וכמובן הכנת כל הדוחות למשקיעים. למעשה עוד קודם לכן הניסיון של אותו CFO מהווה בסיס להמלצות בנוגע לסוג המשקיעים הנכונים ביותר בהתאם לשלב ההתפתחותי, אופי ההצעה למשקיעים ועוד.

תוך כדי התהליך ה-CFO זמין עבור המשקיעים, כך שהסטארטאפ יוכל לספק מענה מהיר, מדויק ומפורט לכל שאלה ולכל בקשה למידע בתחום הפיננסי. בשלב עריכת ההסכם יש באופן טבעי חשיבות גם למבט המקצועי בהיבט הכלכלי. בהתאם, לקראת גיוס כספים לסטארטאפ מומלץ במיוחד לא לוותר על איוש עמדת סמנכ"ל הכספים בעל מומחיות.

מהו היקף הפעילות האופטימלי של CFO חיצוני?

הבחירה ב-CFO חיצוני נובעת כמובן מהקושי של סטארטאפ בראשית דרכו לממן משרה מלאה בתפקיד מפתח זה. במרבית המקרים גם אין צורך במשרה מלאה, על כל הכרוך בכך, וההעסקה במודל הגמיש מטבעו היא הפתרון הנכון. בהתאם, מומלץ לבחור ב-CFO שהוא קודם כל בעל ניסיון רלוונטי (ובפרט בעבודה עם סטארטאפים) ובנוסף הוא יכול לספק את השירותים השונים בגמישות מרבית – לצמצם את היקף הפעילות כשהצורך פוחת, וכך להקטין את העלות מבחינת הסטארטאפ, ולהרחיב אותה במידת הצורך, למשל לקראת גיוס הון, כדי להבטיח מקסימום תועלת.

עם The-Founders מובטחת לכם התאמה מושלמת לצרכים שלכם, וזאת מסיבה פשוטה: אנחנו חברה בצמיחה, בדיוק כמו סטארטאפ, ולכן גם מבינים אתכם מצוין וגם לא גדולים מדי – כך שאנחנו יכולים להתנהל בגמישות מלאה ולהתכוונן אליכם. שירות CFO חיצוני כולל גם אחריות על כל הדיווחים הנדרשים לרשויות, ייעוץ בנוגע לחוזי שכירות, הסכמים עם עובדים ושאר אינטראקציות עם גורמים שונים ובאופן כללי התייחסות מקצועית ומעמיקה לפן הפיננסי של כל פעולה והחלטה של הסטארטאפ שלכם.

Author Image

צליל דג'אווי (Tslil Djaoui)

מנהלת שיווק